Otrolig att han lever

Den 15 nov föreläste Mats Kardell, Sveriges första bodybuilderproffs för oss på Lillsveds folkhögskola. Han berättade om hur han som dopad bodybuilder tävlade och vann många tävlingar men också att det var nära att döda honom flera gånger.

Det var en gripande berättelse om en man som föddes 1959 i en familj med stränga föräldrar och som hade en god uppväxt. Han hade som barn en konstant ångest som satt i magen. Första gången som ångesten försvann var när han gjorde sin alkoholdebut i årskurs 8 och han blev full. I vuxen ålder har det konstaterats att han har ADHD. Men när han växte upp visste man inte ens om vad det var. Han fick aldrig någon hjälp som ung. Han placerades i en OBS-klass och föräldrarna pratade inte så mycket om honom, de sa aldrig att de var stolta över honom. När han blev full var det första gången han kände sig som en hel människa. Han gick till ett dansställe och hade jätte kul! Han visste att han inte fick dricka för familjen. Men redan som tonårig och  ”alkis” byggde han hela veckan upp fantasier om hur nästa fredag skulle bli. Hela tiden när han drack hade han minnesluckor 70 % av tiden. Han drack alltid.

Som 15 åring hade spritdrickandet eskalerat. Han drack varenda helg och förmodligen 2-3 ggr i veckan. Han var också med i ett hockeylag, där var det också okej att dricka. Det var när han spelade en match som han blev tacklad och insåg att han skulle börja styrketräna för att inte bli tacklad och ta så mycket stryk av det.

När han började styrketräna blev han snabbt stark, eftersom hans kropp snabbt bygger upp muskler. Det var i samband med att han vann en tävling som han blev tillfrågad om han ville använda anabola, vilket han hade svårt att tacka nej till. För det var första gången i livet som han kände att han vara någon. Sedan började hans historia om dopingen, att vara stjärna och missbruket.

Den här karln har varit nära döden många gånger att det är ett mirakel att han är i livet. Han verkade vara vid god hälsa nu och det var mycket inspirerande att höra hans föreläsning. För den som vill veta mer om honom kan jag tipsa om en intervju i Expressen med honom http://www.expressen.se/sport/jag-ar-lycklig-att-jag-fortfarande-ar-vid-liv/

Han har även en hemsida med en presentation: http://matskardell.se/om-mats-kardell/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *